Zastupiteľstvo PSK schválilo zriadenie krajského autistického centra

15.02.2012 Prešov

Prešov 14. februára (TASR) - Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválilo na svojom dnešnom zasadnutí zriadenie krajského autistického centra. Nezisková organizácia so sídlom na Vodárenskej ulici v Prešove by mala odštartovať svoju činnosť v septembri tohto roka.
Zakladateľmi Krajského autistického centra Prešov (KACP) budú na základe dnešného súhlasu krajských poslancov Prešovský samosprávny kraj a občianske združenie Francesco-regionálne autistické centrum Prešov, ktoré poskytuje v krajskom meste svoje sociálne služby v špecializovanom zariadení na Vodárenskej ulici. Zastupiteľstvo dnes odsúhlasilo aj členov jednotlivých orgánov novej neziskovej organizácie, a to dozornej a správnej rady.
Autizmus je špecifické postihnutie, ktoré vyžaduje prísne individuálny prístup k postihnutým jedincom. \"PSK v súčasnosti nedisponuje centrom, ktoré by daný druh sociálnej služby poskytovalo pre územný obvod celého kraja,\" informovala TASR hovorkyňa prešovského vyššieho územného celku Veronika Fitzeková s tým, že KACP by malo v budúcnosti poskytovať služby pre 55 ľudí v rámci ambulantnej či týždennej formy pobytu.
Vznikom KACP zároveň dôjde k vytvoreniu poradenského metodicko- konzultačného pracoviska, v ktorom sa budú stretávať odborníci poskytujúci služby pre ľudí s autizmom, respektíve s inými pervazívnymi duševnými poruchami. \"Sme prvý samosprávny kraj, ktorý zriadil takéto autistické centrum,\" uzavrela Fitzeková.
 

Vyberte región

mark